In de vroege ochtend van donderdag 3 oktober is Ad Adams op 79-jarige leeftijd overleden. Ad was zeven jaar lid van GHV en, vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de handbalsport, zelfs erelid van het NHV. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Ad Adams, 1945-2024

De Bas Nijhuis van het handbal

Als er iemand was die handbal ademde, was het Ad wel. Het was voor hem dan ook een tweede natuur, misschien zelfs wel een eerste. Ad groeide op met de handbalsport, kreeg het van huis uit mee. Zelf was hij actief bij Were Di en Artemis. Wat later ging Ad ook fluiten. Dat ging hem niet bepaald slecht af. Maar liefst veertig jaar leidde hij wedstrijden, op een verdienstelijk niveau.

Ad hield wel van een portie stevig handbal. “Als ik volgens de regels zou fluiten, kunnen we niet meer handballen”, zei hij weleens. Het kwam hem op de bijnaam ‘de Bas Nijhuis van het handbal’ te staan. Ter verduidelijking: Bas Nijhuis is een tv-persoonlijkheid en voetbalscheidsrechter die doorgaans pas fluit als een speler dusdanig onderuit is gehaald, dat er in het judo een ippon voor zou worden toegekend.

In 2017 streek Ad bij GHV neer. Hij leidde wedstrijden in De Wissel en zorgde dat onze club volgens de reglementen voldoende scheidsrechters leverde. Maar hij tilde niet alleen de scheidsrechterszaken naar een hoger niveau. Ook in de kantineomzet zag je een bescheiden boost wanneer Ad in het huis was. ‘s Morgens een lekker kopje koffie, in de middag een koeler drankje. Tijdens het nuttigen daarvan maakte de sociale Ad graag een praatje met andere leden of het personeel.

Ad in zijn element.

Gouden Fluit en lintje

Dat alles was natuurlijk ook het NHV niet ontgaan. Diep in het najaar van 2023 ontving hij een Gouden Fluit, om hem te bedanken voor zijn verdiensten voor de handbalsport. Alsof dat nog niet genoeg was, was ook de Tilburgse burgemeester Theo Weterings present. Die kwam niet met lege handen; hij speldde Ad een koninklijke onderscheiding op de borst. Zelfs twee Oranje-internationals spraken Ad op een persoonlijke video toe.

Ad was hevig geëmotioneerd toen hij vorig jaar fluit, lintje en felicitaties in ontvangst nam. Dat is volkomen begrijpelijk. Ad – en zijn naasten – wist toen al dat hij ernstig ziek was. Het maakte zijn dag extra beladen.

Zijn laatste wens

Dit najaar werd helaas duidelijk dat het einde van zijn leven snel naderde. Hij had nog wel een laatste wens. Handbaldier Ad wilde dolgraag nog één keer een wedstrijd van onze Heren-1 zien. Op eigen kracht, of ondersteund door familie, ging dat niet meer. Dankzij het fantastische werk van de vrijwilligers van Wensambulance Brabant ging zijn laatste wens in vervulling. Vanaf zijn brancard zag hij afgelopen zondag dat GHV met het kleinst mogelijke verschil won van Novitas. Toen het eindsignaal klonk, stond er 26-25 op het bord. Ad genoot ervan, meldde zijn dochter achteraf.

Ad bezocht zondag zijn laatste wedstrijd.

Het laatste fluitsignaal van Ad heeft nu ook geklonken. Tot ons verdriet hoorden we in de loop van donderdag 3 oktober dat hij rustig, en omringd door zijn dierbaren, is overleden. We zullen zijn deskundigheid, gezelligheid en warme aanwezigheid ontzettend missen.

GHV wenst de familie en naasten van Ad veel sterkte toe met dit verlies. De uitvaart van Ad is donderdag 10 oktobr om 13.00 uur bij De Huiskamer, bij het crematorium aan de Karel Boddenweg 5 in Tilburg. Iedereen die zich betrokken voelt, is van harte welkom.