Ad Adams heeft in zijn lange leven al heel wat meegemaakt en met zestig jaar scheidsrechterservaring weet hij het hoofd bijna altijd koel te houden. Maar zaterdagmiddag werd het zelfs hem even te veel. Toen hij in de kantine van GHV Goirle werd verrast met een koninklijke onderscheiding, een Gouden Fluit en een striemend fluitconcert, kon hij het met geen mogelijkheid droog houden.

Zaterdagmiddag 25 november begint voor Ad als een normale zaterdag. Eind van de ochtend rijdt hij vanuit zijn huis in Tilburg naar sporthal De Wissel in Goirle, want de plicht roept. Ad is tijdwaarnemer bij een juniorenwedstrijd. Fluitje van een cent voor de ervaren fluitist. Denkt hij.

Handbaldier Ad begint inderdaad als tijdwaarnemer. Totdat hij in de pauze door oud-voorzitter Theo Brekelmans uit de zaal wordt gehaald voor een kop koffie. In de kantine zitten in ineens wel héél veel bekenden van Ad. En ze beginnen ook nog eens luid te applaudisseren.

Ad ondergaat het gelaten. Hij wendt zich tot het barpersoneel en bestelt zijn koffie.

Ad geniet van zijn koffie en praatje.

Complot met een lintje

Als even later de Tilburgse burgemeester Theo Weterings binnenkomt, valt dan toch het kwartje (€ 0,11 voor de omrekenaars). Ad is vandaag niet uitsluitend tijdwaarnemer. Hij is met een smoes naar De Wissel gelokt. Het is één groot complot!

Op deze druilerige, grijze middag wordt Ad uitbundig in het zonnetje gezet. De burgervader begint aan een speech, vol mooie woorden. Ad luistert aandachtig, terwijl de glinstering in zijn ogen steeds duidelijker waarneembaar wordt. Intussen klikken fotografen – van GHV, het BD en de voedselbank, waarvoor Ad vrijwillig chauffeurt – hun geheugenkaarten vol.

Theo Weterings tijdens zijn speech. Ad luistert aandachtig.

Burgemeester Weterings is niet met lege handen naar Goirle gekomen. Na zijn toespraak speldt hij Ad een lintje op zijn modieuze grijze vest.

Burgemeester Weterings speldt Ad iets op de mouw.

Gouden Fluit en fluitconcert

Na warme woorden van Peter Wouters namens GHV is  daar nóg een hoogtepunt. Namens de handbalbond overhandigt Peter Ad de Gouden Fluit; de hoogst denkbare onderscheiding. Die eer komt Ad ten deel omdat hij zestig jaar scheidsrechter is geweest. Hij is bezig aan zijn laatste seizoen, want komende juni is hij uitgefloten.

De Gouden Fluit

Het massaal opgekomen publiek bedankt Ad in stijl. Na het laatste woord klinkt in koor een massaal en redelijk zuiver fluitconcert, op aangereikte scheidsrechtersfluitjes.

Boodschap van Team Oranje

Dat Ad belangrijk is voor de handbalwereld, blijkt wel uit een ingezonden mededeling. Niemand minder – of meer – dan Oranjespeelsters Dione Housheer en Zoë Sprengers hebben een videoboodschap voor Ad opgenomen, waarin ze de gevierde fluitist feliciteren met zijn buitengewone prestatie. Niet meer dan terecht. Ad was al een gouden man; nu heeft hij ook een bijpassende fluit.

De gedecoreerde Ad (rechts) en zijn kleindochter.

Ad, namens iedereen bij GHV: dank je wel voor al je inzet en gefeliciteerd met je onderscheidingen!