Voor veel mensen staat de laatste dag van het jaar in het teken van rustig uitbollen. Vrij van werk, de hoogst geklasseerde nummers van de Top 2000 uit de speakers met misschien héél soms het rustgevende geluid van een vroege vuurpijl of cobra op de achtergrond. Maar voor de oliebollenbrigade van handbalvereniging GHV gaat deze vlieger niet op. Zij bakken op 31 december honderden oliebollen voor club- en dorpsgenoten.

Hoewel een goed gelukte oliebol qua vorm gelijkenissen vertoont met een handbal, heeft het misschien wat uitleg nodig: waarom verkoopt een handbalclub oliebollen? Dat idee ontstond in 2022, vertelt Susanne de Wit van onze commissie CoZa. Zij is een van de acht leden van de oliebollencrew en stond aan de wieg van het initiatief. “Binnen de club zijn we altijd op zoek naar leuke manieren om de clubkas te spekken, zodat we de contributie zo laag mogelijk kunnen houden. Het leek ons leuk en gezellig om oliebollen te bakken en verkopen. Het was meteen een groot succes en we bakten in 2022 en 2023 honderden oliebollen per jaar. De opbrengst gaat volledig naar GHV”, benadrukt ze.

Bakken met de Top 2000 op de achtergrond

Desiree van den Hout, in het dagelijks leven wedstrijdsecretaris, bakt ook lekker mee. “Het is altijd een superleuke dag. We zijn allemaal om 7.00 uur aanwezig. Dan zetten we de frituur, het licht en de radio aan. Gezellig bakken met de Top 2000 op de achtergrond. Soms zingen we ook een deuntje mee, het klinkt meestal lang niet slecht. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur kunnen de bestellers hun oliebollen komen ophalen. Het is altijd een hartstikke mooie dag en ik kijk er nu al naar uit!”

Voor Susanne wordt het een extra drukke dag. “Ik werk in de zorg en draai die dag een dubbele dienst. Eerst oliebollen bakken, inpakken en verkopen. Vervolgens douche ik thuis de vetlucht uit mijn haren en daarna draai ik nog een avonddienst bij Amarant tot 22.30 uur. Daarna ga ik snel naar huis. Of ik om middernacht mijn tanden nog in een oliebol zet? Dat zou zomaar kunnen, als ik dan nog niet lig te slapen!”

Taakverdeling

De gelegenheidsbakkersafdeling van GHV bestaat dit jaar uit acht mensen, die werken volgens een redelijk strakke taakverdeling. Susanne: “Mijn zoon Luuk is chef beslag. Marian Brekelmans en Desiree bakken de bollen. Desirees zoon Tom pakt de verse oliebollen in. Anita Oomen zorgt regelmatig voor schoon frituurvet. Sami Schrijver is nieuw en brengt zijn bakkerijervaring in de praktijk. Allround bakkersknecht Lynn Brekelmans verwelkomt iedereen met een glimlach. En ik? Ik spring bij waar het nodig is.”

De bakploeg van 2023 proost op een goede omzet en zalig uiteinde. Staand vlnr: Luuk Dinjens, Tom van den Hout, Marian Brekelmans, Anita Oomen en Susanne de Wit.
Op de voorgrond vlnr: Lynn Brekelmans en Desiree van den Hout.

Veel complimenten

Maar de hamvraag: smaken de oliebollen een beetje? Susanne antwoordt met een volmondig ‘ja’. “We bakken de bollen niet alleen met de beste ingrediënten, maar ook met veel aandacht en liefde. Ondanks dat dit pas de derde editie is, hebben we al veel vaste klanten en we ontvangen veel complimenten over de smaak. We horen vaak dat ze lekker en luchtig zijn. Die mooie feedback steken we graag in onze zak!”

Proef het zelf

Wil je de oliebollen zelf testen? Dat kan, door ze uiterlijk 23 december te bestellen via deze link. Ze liggen dan op 31 december voor je klaar in sporthal De Wissel. Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar krijg je er gratis bij!