Als je een dagje naar het strand wilt, kun je daar normaal rustig anderhalf uur reistijd voor uittrekken. Om vervolgens in Zoutelande of omstreken in het Duits of meeuwentaal te worden aangesproken. Maar dit weekend vind je die zomerse sferen een stuk dichter bij huis. Op het Camelot Beach Tournament 2024 in Tilburg komen de beste beachhandbalteams van Europa in actie. GHV ontbreekt dus ook niet.

Donderdagavond kon een aantal jeugdspelers van GHV al even sfeer en zand proeven. Dat smaakte respectievelijk naar meer en wat korrelig. Na een aantal oefeningen begon het echte werk voor onze D-, E- en F-jeugd: afronden met een pirouette. Niet makkelijk, maar gelukkig zorgde het zand voor landingen die een stuk zachter zijn dan die van Ryanair. Even opstaan, het zand van de benen kloppen en opnieuw proberen. Tijdens het partijspel kregen onze spelers ook nog het inzicht dat het eigenlijk best wel lastig dribbelen is, met al dat zand.

Als je goed kijkt, zie je dat beachhandbal op zand gespeeld wordt. Dat is best wennen.

Stofzuigen

Daarna waren de B en C aan de beurt. Ook de wat oudere jeugd had wat moeite met de pirouettes en vliegertjes. Erg? Totaal niet, want het is best fijn om in het zand neer te ploffen. Na een afsluitende partijvorm vertrok iedereen weer Goirlewaarts. De ouders die hun kinderen met de auto ophaalden, moeten dit weekend misschien even naar de autostofzuiger grijpen, maar dat is dan maar zo. Zand erover.

Topzandbal in Tilburg. Zoals de vlag op de achtergrond doet vermoeden, zal er waarschijnlijk ook een team uit Kroatië meedoen.

Beachhandbal, wat is dat eigenlijk?

De naam verklapt al best veel. Handbal op het zand, een soort strandbal dus. Maar omdat je bij ‘strandbal’ ook kunt denken aan een hockeyfeest op het strand van Bloemendaal, wordt het beachhandbal genoemd. Voor de meeste GHV’ers is het fenomeen beachhandbal nieuw. Het is een spectaculaire variant op het gewone handbal. Het grootste verschil is dat er – je verwacht het nooit – op zand gespeeld wordt. Er is ook geen cirkel, maar een doelgebied. Doelpunten die met een pirouette of vliegertje (niet die van André Hazes s.v.p.) worden gescoord, tellen dubbel. Verder is fysiek contact niet toegestaan en aanvallers en verdedigers wisselen elkaar af omdat het erg intensief is.

Beachhandbal in het Spoorpark. De gelukkige bewoners van de flat op de achtergrond hebben een skybox.

Het hele weekend te zien in Tilburg

Wil je eens gaan kijken naar beachhandbal op topniveau? Dan is dit weekend dé kans. Het hele weekend zijn er wedstrijden in Tilburg. De kampioenen van onze heren A komen dit weekend ook in actie:

– Zaterdag 16.20 uur
– Zondag 9.00 uur
– Zondag 13.00 uur
– Zondag 16.20 uur (finales)

Je kunt de wedstrijden ook via deze livestream bekijken. Maar dan mis je wel het zand in je sneakers. Als wij een goedbedoeld advies mogen geven: trakteer jezelf op een strand-achtig dagje en ga lekker kijken. Het is te doen in het Spoorpark in Tilburg. Hoe je daar komt, weet je vast wel. En anders moet je gewoon het zandspoor tussen Goirle en Tilburg volgen, dan vind je het wel.