In veel Goirlese huishoudens is het deze Hemelvaartsdag wat stiller dan normaal. Tientallen kinderen die lid zijn van GHV zijn momenteel namelijk op kamp. Het jeugdkamp staat dit jaar in het teken van de Olympische Spelen. De eerste sportieve uitdaging stond al meteen woensdagavond op de agenda: ruim elf kilometer met de fiets naar Gilze rij(d)en.

Kun je het je nog herinneren, die lege supermarktschappen in coronatijd nadat hamsterend Nederland zich massaal had uitgeleefd? Zo zagen de schappen van de betere Goirlese supermarkten, maar ook de Aldi, er woensdagmiddag opnieuw uit. Niet vanwege een nieuw oosters virus, maar vanwege het jeugdkamp. Honderden kilo’s aan snoepgoed en chips reisden met de tientallen deelnemers mee naar de kamplocatie in Gilze. Het zorgde ervoor dat de goederentransportbus bijna door de assen zakte. Gelukkig niet helemaal, anders waren we verder van huis. Of juist niet; het is maar hoe je het bekijkt.

Een deel van de bagage, klaar voor transport naar de kamplocatie.

Kampregels en eerste opdracht

Nadat alle kinderen en kampleiders zich hadden verzameld, was het tijd voor een korte briefing in de kantine van De Wissel. Daar werden de belangrijkste kampregels uitgelegd: geen muziek van Suzan & Freek in de slaapzalen, niet vapen bij het ontbijt en géén speciaalbier vóór elf uur ’s ochtends – IPA’s zijn sowieso uit den boze. De instructie ging naadloos over in de eerste opdracht: een puzzel maken. De kinderen, die allemaal een land dat deelneemt aan de Olympische Spelen vertegenwoordigen, moesten hulpmiddelen zoeken om het olympisch vuur te ontsteken. Het was niet toegestaan om benzine uit de bij De Wissel geparkeerde auto’s af te tappen, wat heel even voor teleurstelling zorgde. Maar al snel kwam de sfeer er weer lekker in.

De kinderen luisteren aandachtig naar de instructies.

Haka en openingsvuur

Goed, tijd voor vertrek naar Gilze, 11,4 kilometer westwaarts. Onderweg moesten de kinderen nog een haka maken, bekend van de rugbysport maar ook van Shakira’s WK-hit uit 2010 ‘Haka Haka (This Time For Africa)’. Toevallig passerende automobilisten moeten hebben gedacht dat ze per ongeluk in Nieuw-Zeeland of op Samoa waren beland. De kids moesten die haka verkleed opvoeren tijdens de openingsceremonie waarbij het vuur ontstoken werd.

De kampleiding van 2024, een behoorlijk internationaal gezelschap.

De tussenstand

Na het opmaken van de bedden maakten de kinderen nog vlaggen, die tot en met de einddatum van het kamp – komende zaterdag – overal mee naartoe moeten. Onder het genot van een kopje lekker warme chocolademelk en een stukje cake werd de eerste tussenstand bekendgemaakt. Kijk zelf maar even waar uw favoriet staat:

De eerste tussenstand: America first, maar onderschat ook Italië niet. De Europese landen vallen vooralsnog een beetje tegen, ondanks het thuisvoordeel op deze Europallet.

Kort nachtje

Na een iets korter nachtje dan gebruikelijk – waarin de berg snoep op mysterieuze wijze al wat geslonken is – meldde de haan zich donderdagochtend behoorlijk vroeg: op tijd uit de veren. Dat moet ook wel, want er staat weer van alles op de rol op dag twee en ook Joost Klein zingt deze dag een deuntje. We zijn erg benieuwd naar zijn lied, want dat is goed geheim gehouden door het Olympisch Songfestival Comité. Meer over dit alles later op www.ghvgoirle.nl of deze site.