BIJ GHV SPELEN onze D-, E- en F-teams VOLGENS DE
SPELVISIE VAN HET NHV
Want dat is logisch!
Wanneer je een handbalwedstrijd van bijvoorbeeld de TeamNL-dames of -heren op tv ziet, valt het je vast op dat het spel zich vooral rond de cirkels afspeelt. De verdedigende partij probeert de eigen cirkel hermetisch af te sluiten en de aanvallende ploeg wil, door snel combinatiespel, gaten vinden om het doel onder vuur te nemen. Hartstikke boeiend, maar het NHV vindt dit voor jongere jeugdteams niet de beste manier om het spel te leren. Daarom hebben zij een spelvisie voor de D-, E- en F-jeugd opgetuigd. Het woord ‘spelvisie’ klinkt vrijblijvend en doet vermoeden dat het richtlijnen zijn. Zo is het niet: de spelvisie is gewoon in de spelregels opgenomen. Bij GHV Goirle conformeren we ons daar dus aan.
Die spelvisie, wat is dat?
Die visie is erop gericht dat jongere spelers op een actieve manier handballen. Ze leren zo om de bal al ín het veld te veroveren, waardoor ze niet het hele veld hoeven over te steken om tot een doelpoging te komen. Ze leren ook om hun tegenstander én de bal te volgen, en zich bewust te zijn van hun positie op het veld. Er is dus geen vaste zoneverdediging zoals bij oudere jeugd en senioren. Kinderen worden gecoacht op de vaardigheden storen en vrijlopen, ruimtes zien en gebruiken. Het spel ziet er heel anders uit dan het volwassen handbal, of het spel bij de C-jeugd en hoger. De oudere spelers hebben de technische en tactische vaardigheden om een oplossing te vinden tegen een georganiseerde verdediging, daarom mogen zij spelen zoals ze willen, schrijft het NHV voor.

De spelvisie laat de jongere jeugd echt ontdekken hoe handballen is. En wij worden niet gesponsord om deze visie uit te dragen. We zien gewoon dat het werkt.
Speelt elke club volgens de spelvisie?
Was het maar zo’n feest, dan hadden we minder discussies langs de lijn en hoefden we deze pagina ook niet te maken. Het lastige is dat veel clubs – we noemen hier geen namen – de spelvisie gewoon negeren. Dat is makkelijk te herkennen: die spelers rennen na balverlies of een treffer in Femke Bol-achtig tempo achteruit om daar de eigen cirkel te verdedigen alsof het het Pentagon is. Er is ook een iets minder hinderlijke tussenvorm, namelijk teams die met twee, drie of vier spelers vooruit verdedigen en de rest op de cirkel laten staan. Ook dat is niet volgens de visie. Die luidt: iedereen moet 1-op-1 waarbij je op een afstand moet staan waar je een pass kan onderscheppen.
Minder aanval = minder doelpunten = minder pret
We vinden het jammer dat veel teams de visie links laten liggen en dus de spelregels niet volgen. Vooral met teams die massaal terugzakken hebben we wat moeite. Die wedstrijden worden er namelijk veel minder leuk en dynamisch door. Het speelveld wordt veel kleiner, spelers staan veel meer stil, aanvallers hebben met een beetje pech steeds twee verdedigers in de nek hijgen als een ondervoede hyena en er zijn veel minder doelpunten te bejuichen door de supporters. Zonde.
Het leukste van handballen is toch scoren? Om na de wedstrijd thuis, of maandag op school, trots te kunnen vertellen dat je een bal tegen het netje hebt gegooid? Dat gaat veel beter als je volgens de spelvisie speelt, in plaats van alleen maar gericht bent op tegenhouden.
Hoe gaat GHV ermee om?
We willen bij GHV echt niet het braafste jongetje van de klas zijn – dat waren we in onze schooltijd ook niet. En we snappen echt wel dat onze invloed beperkt is. Als onze jeugdteams een uitwedstrijd spelen bij een club die nog op de ouderwetsche manier handbalt, doen we daar weinig tegen en we gaan dan ook niet steeds met de scheidsrechters en coaches van de tegenpartij in discussie. Die mensen doen ook maar hun best en we houden het graag een beetje gezellig.
Spelen we thuis, dan is het een ander verhaal. We leiden onze scheidsrechters op om te fluiten volgens de officiële spelregels van het NHV. Vinden we niet meer dan normaal, anders kun je net zo goed zonder spelregels handballen. Dat betekent dus ook dat onze arbiters ploegen die de spelvisie stelselmatig aan de laars lappen door middel van het openhandgebaar waarschuwen en, wanneer er geen verbetering optreedt, bestraffen. Dat is allemaal volgens het boekje van het NHV, dus voor vragen, klachten of verzoekjes moet je daar zijn.
Een helpende hand
GHV zal waar nodig scheidsrechtersbegeleiders inzetten om beginnende jeugdscheidsrechters te helpen met deze spelvisie. Hierbij zal de (jeugd)scheidsrechter op advies van de begeleider het openhandgebaar tonen. De begeleider houdt de jeugdscheidsrechter uit de wind, voor zover dat nodig mocht zijn. Zo houden we handbal ook voor de jonge arbiters leuk. Natuurlijk is en blijft het uitgangspunt dat op en om het handbalveld iedereen respectvol met elkaar omgaat.
We hopen dat dit ertoe bijdraagt dat meer ploegen volgens de officiële spelregels spelen, zoals die zijn beschreven in de handbalvisie. Zo krijgen we leukere jeugdwedstrijden, hebben de kinderen meer plezier en ontwikkelen ze zich als completere handballers. Daar doen we het voor, toch?